De Beweging staat op

Verandering komt niet uit de politiek. Verandering komt uit de maatschappij. Als sociale bewegingen slaan we daarom de handen ineen.

De klimaatcrisis, woningnood, ecologische uitputting, extreme armoede en ongelijkheid, een afgebroken publieke sector, racisme, discriminatie en vreemdelingenhaat; Nederland wordt geraakt door een clusterfuck aan door de politiek veroorzaakte crises.

Als sociale bewegingen slaan we daarom de handen ineen en eisen de verandering die wij allang van onderop vormgeven. Richting de Tweede Kamerverkiezingen en vooral ook daarna maken we een krachtige vuist. Het kabinet is gevallen, de*beweging staat op.

Vandaag presenteren we ons gezamenlijke manifest.

Onze gezamenlijke visie

Dit zijn onze belangrijkste punten:

> Democratie voor iedereen
> Een eerlijke maatschappij
> Een einde aan discriminatie
> Een leefbare aarde
> Internationale solidariteit

Elk van deze punten is in meer detail uitgewerkt in het manifest.

Landbouw en voedsel

Op het gebied van landbouw hebben we de volgende collectieve visie geformuleerd in het manifest:

Grond komt in publieke handen. Biologische en agroecologische boeren krijgen op grote schaal en langdurig toegang tot land. 

Er is een plan om het gebruik van kunstmest, chemische pesticiden en gentech in de landbouw volledig af te bouwen in een periode van vijf jaar. Alle boeren krijgen een gegarandeerd inkomen van de overheid en begeleiding bij het gebruik van ecologische landbouwmethodes. 

Nederland wordt zo veel mogelijk zelfvoorzienend op gebied van voedsel, veevoer, hout, textiel en energie en handelt zo veel mogelijk binnen Europa. Voedsel en andere eerste levensbehoeftes worden indien nodig gesubsidieerd zodat ze voor iedereen toegankelijk zijn.  

Er komt een verbod op de bio-industrie en een wettelijk verankerd plan om de veeteelt drastisch naar beneden te brengen.

Lees het volledige manifest hier en doe mee

Nieuws

Verzet tegen de greenwashing van regeneratieve landbouw

Op 6 en 7 september 2023 organiseren agromultinationals voor het tweede jaar op rij een grote industriële bedrijfsstop over regeneratieve landbouw. Die vindt plaats in Amsterdam. Op die top gaat het echter om het versterken van industriële voedselproductie en niet om een omslag naar democratische, ecologische landbouw. Vanuit de agroecologie-beweging in Nederland organiseren we daarom […]

Read More
Niet gecategoriseerd Nieuws

Houd ons voedsel gentechvrij

Er is een online petitie gelanceerd om ons voedsel vrij van genetische manipulatie te houden. Jouw stem telt ook! Als de huidige plannen van de Europese Commissie doorgaan, zullen op korte termijn de regels met betrekking tot nieuwe veredelingstechnieken gaan veranderen. Dit houdt dan in dat CRISPR-Cas, een vorm van genetische modificatie waarmee je DNA […]

Read More
Niet gecategoriseerd Nieuws

16 mei Agroecologie Netwerk Kwartaalbijeenkomst

Het netwerk Agroecologie, voor mensen uit NGO’s, wetenschap en boerenorganisaties die actief zijn voor de beweging, komt vier keer per jaar fysiek bij elkaar. Maandag 16 mei ontmoeten we elkaar op de Stadsboerderij Almere. We werken die dag aan het onderwerp: macht & tegenmacht in de landbouw. Ben je actief voor een organisatie die vanuit […]

Read More