Agroecologisch geluid in de Brusselse boerenprotesten

Op 1 februari 2024 verzamelden duizenden boeren zich met hun tractors op het Luxemburgplein in Brussel. Vanuit Nederland was een delegatie aanwezig met een agroecologische boodschap. Die groep werd geleid door Vereniging Toekomstboeren.

Tot nu toe was het geluid van kleinschalige en agroecologische boeren vrijwel afwezig op boerenprotesten, die in steeds meer landen van Europa plaatsvinden. De protesten in Brussel hebben hier verandering in gebracht. Hier werden de protesten geleid door een internationale coalitie van de kleinschalige boerenorganisaties. Die bestond uit de Europese Coördinatie van La Via Campesina, Toekomstboeren (Nederland, lid van het Agroecologie Netwerk), Fugea (België), Conferation Paysanne (Frankrijk), ABL (Duitsland), Boerenforum (Vlaanderen) en COAG (Spanje).

Deze kleinschalige boeren benadrukken dat ze niet naar de protesten komen om te vernielen maar concrete voorstellen hebben voor een toekomstbestendig, agroecologisch voedselsysteem. Om toe te werken naar een agroecologisch voedselsysteem volstaan losse maatregelen, zoals die louter gericht op stikstof, niet. Deze pakken alleen de symptomen aan van een voedselsysteem dat boeren en de natuur uitbuit.

Samen met een groep maatschappelijke organisaties willen de boeren dat hun voorstellen en eisen centraal komen te staan in Europese beslissingen. Dat zijn de volgende:

  • Een einde aan vrijhandelsverdragen, om te beginnen aan het Mercosur verdrag.
  • Er moeten eerlijke voedselprijzen komen. Voedsel moet niet onder de kostprijs verkocht kunnen worden.
  • GMOs en andere biotechnologieën moeten verboden worden.
  • Steun vanuit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid en uit andere bronnen moet ten goede komen aan agroecologie en niet aan de industrialisering van de landbouw.
  • Er moeten regelingen komen waardoor boeren langdurig zekerheid krijgen op toegang tot land.
  • Bureaucratische instanties moeten niet een extra last op boeren leggen maar ze ondersteunen.

Voor echte verandering moeten beleid, markten en technologische innovaties niet meer gericht zijn op de winst van een paar grote bedrijven, maar op het welzijn van ons allemaal.

Meer lezen