Agroecologie

Agroecologie is een praktijk, beweging en wetenschap dat het leven ondersteunt in plaats van vernietigt.  Wij zijn deel van de internationale Nyeleni-beweging die agroecologie als volgt omschrijft: 

Agroecologie is een wetenschap en een sociaal-politieke beweging, maar ook een levende praktijk, die al duizenden jaren lang door mensen wordt opgebouwd. Boeren die werken volgens de principes van agroecologie maken gebruik van ecologische processen in de natuur en zien een levende bodem als basis van hun autonomie. Agroecologie gaat ondermeer uit van diversiteit, synergie en co-creatie. 

Agroecologie betekent een voedselsysteem dat duurzaam en rechtvaardig is. Waarbij mens, natuur, en landbouw elkaar versterken. Vele vormen van kleinschalige, agroecologische voedselproductie leveren lokale kennis op, vormen identiteit en cultuur en versterken de leefbaarheid van het platteland. Agroecologie biedt oplossingen voor de grote ecologische, sociale, economische en politieke uitdagingen waar we mee te maken hebben.

Agroecologie verbindt ons op een diepgaande manier met elkaar en met onze natuurlijke omgeving. Agroecologie heeft daarom niet alleen betrekking op de landbouw, maar ook op de transformatie van onze hele samenleving. Die is gebaseerd op collectieve rechten, normen en gewoonten die bijdragen aan waardigheid en autonomie voor boeren en hun bredere gemeenschap.

We zien agroecologie als een pad naar voedselsoevereiniteit: het democratische recht van mensen op gezond én cultureel passend voedsel dat geproduceerd wordt op ecologisch verantwoorde wijze binnen een samenleving die ze zelf vormgeven. Agroecologie staat daarmee lijnrecht tegenover de ongelijke machtsverhoudingen in industriële voedselsystemen, waarin elites en grote bedrijven teveel invloed hebben.  

Wij zijn op onze hoede voor het gevaar van een verwaterde definitie van agroecologie en opportunistisch gebruik ervan. Vaak wordt agroecologie teruggebracht tot een beperkte reeks aan technische innovaties die het industriële landbouwmodel niet fundamenteel veranderen. Juist daarom beschermen wij deze principes en blijven wij bewust verbonden met de internationale beweging.

Hoewel agroecologie er in elke context anders uitziet, is ze diep geworteld in stevige principes die overal gelden. Klik hier en lees de 11 principes van agroecologie.