Agroecologie Netwerkdag bij Tuin Kansrijk


Op 2 september zijn wij – boeren, tuinders, activisten, wetenschappers en burgers – samengekomen om in gesprek te gaan, in de tuin te werken, en te genieten van een heerlijke maaltijd. In totaal waren we met zo’n 50 mensen, allemaal geïnteresseerd in agro-ecologie.

De dag begon met werken in de zelfoogsttuin. We hebben aardappelen gerooid, grasmaaisel verzameld, en de klimmende winde van de bessenstruiken verwijderd. Als beloning genoten we van een heerlijke lunch, bereid met voedsel uit de tuin.

Na de lunch vertelden de eigenaren Floor en Jan ons over de geschiedenis van hun ‘klein paradijsje’. Het begon allemaal met een stagiaire die een klein perceel gebruikte voor een kleine-CSA (community supported agriculture). De tuin groeide echter zo snel dat het voor de stagiaire niet meer alleen te doen was. Daarom besloten de eigenaren het concept uit te breiden, en inmiddels heeft de tuin maar liefst 350 leden. 

“Voor een gangbare boer is de omvang van ons bedrijf niets,” legde Jan uit. “Financieel is dit niet haalbaar voor de conventionele landbouw, maar doordat mensen hier zelf oogsten, in contact komen met hun voedsel, en letterlijk de handen in de aarde steken, creëren we samen iets moois.”

In het begin twijfelde Jan of een CSA wel iets voor hem was. “Maar toen ik zag dat het nieuwe energie bracht, blije gezichten toverde en de locatie naar een hoger niveau tilde, wist ik hoe waardevol dit was.” Hoewel een oogsttuin veel werk is, konden de eigenaren steeds meer taken overdragen aan betrokken burgers, die mede-eigenaarschap toonden. We willen Jan, Floor en de rest van de Kansrijk-ers hartelijk danken dat we deze prachtige biologische tuin mochten bezoeken!

Na de rondleiding verdeelden we ons in kleinere groepen van onderzoekers, boeren, tuinders, activisten en andere deelnemers om te praten over bewegingsopbouw. Hoe kunnen wij, in onze verschillende maatschappelijke rollen, samen opkomen voor betere voeding, betere natuur, betere landbouw en een betere wereld? 

Goed en gezond eten zou voor iedereen beschikbaar moeten zijn. Het feit dat wij hier in deze prachtige tuin mogen discussiëren en eten, is een privilege. Hoe kunnen we anderen betrekken bij dit bewustzijn, en de sociale ongelijkheden die daarmee samenhangen, beter onder de aandacht brengen?

Een van de deelnemers vertelt: “Bij een CSA draait het niet alleen om de groenten, maar ook om politiek.” Later op de dag kregen de deelnemers de ruimte om zelf onderwerpen aan te dragen voor verdere discussie. Hierbij werd onder andere besproken hoe je koken en eten als middel kunt gebruiken om het gesprek aan te gaan; hoe we een brug kunnen slaan tussen groene en conventionele boeren, en hoe we een bredere groep kunnen aanspreken en betrekken.

Heel veel dank en liefde voor iedereen die aanwezig was! En bedankt aan Mycelia van Hoop, ASEED en Extinction Rebellion landbouw voor het organiseren.

Was je er niet bij, maar lijkt het je leuk om de volgende keer aan te sluiten? Schrijf je dan in voor onze mailinglijst. Stuur ons een bericht op info[@]agroecologie.nl