16 mei Agroecologie Netwerk Kwartaalbijeenkomst

Het netwerk Agroecologie, voor mensen uit NGO’s, wetenschap en boerenorganisaties die actief zijn voor de beweging, komt vier keer per jaar fysiek bij elkaar.

Maandag 16 mei ontmoeten we elkaar op de Stadsboerderij Almere. We werken die dag aan het onderwerp: macht & tegenmacht in de landbouw.

Ben je actief voor een organisatie die vanuit agroecologie werkt? Wees welkom!

Kwartaalbijeenkomst maandag 16 mei in Almere

We zijn te gast op de Stadsboerderij Almere (Kemphaanpad 14), waar Roos Saat en Tineke van den Berg ons mogen ontvangen. Het onderwerp van de dag is macht en tegenmacht in de landbouw. Aanwezig zijn prominente leiders van Nyéleni, ‘s werelds de grootste beweging voor duurzame en rechtvaardige landbouw. Ze zullen vertellen over wat ze hebben bereikt als internationale beweging en hoe ze daarbij representatie van agroecologische voedselproducenten hebben weten te waarborgen. De structuur van het Agroecologie Netwerk is sterk door Nyéleni geïnspireerd. Daarmee is het het eerste Nederlandse netwerk van boerenorganisaties, maatschappelijke organisaties en wetenschappers waarin agroecologische producenten een leidende rol hebben.

Tijdens de dag zullen leiders van verschillende boeren organisaties, die de nieuwe kern van het Agroecologie Netwerk vormen worden gepresenteerd. Ook gaan we in groepjes uiteen om te reflecteren op de machtsstructuren die agroecologische tranformatie in de weg zitten. En wat we daaraan (kunnen) doen – als individuele organisaties, maar ook gezamenlijk als Netwerk Agroecologie.

Programma

09:30 Inloop met koffie & thee
10:15 Tour van de Stadsboerderij, door Tineke
11:15 Presentatie boerenleiders van het Agroecologie Netwerk
11:30 Ochtendprogramma over machtsstructuren & activisme met

  • Olçay Bilgol (International Planning Committee on Food Sovereignty)
  • Andrea Ferrante (Nyéleni Europe en Centraal Azië)
  • Jessica Duncan (Associate Professor in Food Governance at the Wageningen University)

13:15 Lunch, verzorgd door de Stadsboerderij
14:15 Middagprogramma: werkgroepen* gaan met hun eigen projecten aan de slag:

Bewegingsopbouw
Hoe kunnen we zirgen dat onze beweging groeit en hoe kunnen we zorgen voor rechtvaardige representatie? Hoe kunnen we zorgen dat de mensen die we representeren, vaak met weinig tijd of capaciteit, gerepresenteerd worden?

Kennis voor Agroecologie
Gangbaar onderzoek en onderwijs bevoordelen industriele landbouw en werken vanuit expert kennis systemen. Bij agroecologie staat de kennis van de producent centraal en staat die kennis op gelijke voet met kennis van andere groepen. Hoe kunnen we onderzoek en onderwijs omvormen?

Land & de commons
Grondspeculatie en steeds grotere grondeigenaren maken agroecolgische landbouw onmogelijk. Kunnen we eigenaarschap herorganiseren op een meer commons manier?

Plekken van kracht 
We werken aan een platform waarin deelnemers (activisten en andere mensen) hosts (boeren) kunnen ontmoeten om mee te werken en uit te wisselen. Zo kunnen boeren activisten ontmoeten zonder hun erf te hoeven verlaten en kunnen activisten plekken van hoop ervaren om zich mentaal op te laden.


16:00 Gezamenlijk einde
16:30 Borrel

Aanmelden kan via deze link. Er is beperkt plek. De dag is nadrukkelijk bedoeld voor mensen die actief zijn in de beweging en/of voor agroecologie organisaties. Als er meer deelnemers zijn dan dat er plek is kan het zijn dat we je mailen met wat vragen daarover. Deelname aan de dag is op basis van donatie (bedrag zelf bepalen). Daarvoor maken we nog een link.