Kom ook naar de AEN Live werkdag: Land voor agroecologie

WEES WELKOM 
Maandag 6 mei 
12 – 19 uur 
Stadsboerderij Almere

 
Veel agroecologische boeren zitten in onzekerheid. Door pachtcontracten die voor de korte termijn zijn, door wisselingen bij overheden en door het Didam-arrest gaat agroecologische landbouwgrond te vaak naar gangbare intensieve landbouw. Help mee om dit te stoppen! 
 
Als activisten, wetenschappers en boerenorganisaties in het Agroecologie Netwerk slaan we  met de Toekomstboeren landwerkgroep de handen ineen. We werken aan oplossingen en voeren waar nodig actie. Wees welkom op onze kwartaalbijeenkomst op 6 mei.
 

Programma

12u      Aankomst met heerlijke lunch

13u      Samen werken aan een boerderijklus  

15.30u   Dialoog over land voor agroecologie. Met o.a.:

  • Eliane Bakker, landwerkgroep Toekomstboeren

  • Stadboerderij Almere: over hoe bioboeren grond kwijtraken door het Didam-arrest

  • Agroecologische boer (ntb): over hoe kwetsbaar je bent als agroecologisch pachter en wat we daaraan moeten doen

17.30u Nakletsen tijdens het avondeten (van een lokale kok)

18.30u Samen opruimen

Aanmelden

Graag uiterlijk 3 mei aanmelden via deze link. Deelname aan de dag is gratis, doneren kan ter plekke met cash.  

 
HOU OOK DEZE DATA VAN AEN LIVE! DE KOMENDE MAANDEN IN DE GATEN:

2 juni, Dronten:
Ontmoet Vandana Shiva
14-17 uur

“We receive our seeds from nature and our ancestors. We have a duty to save and share them, and hand them over to future generations in their richness, integrity, and diversity.”
De wereldberoemde Indiase wetenschapper, milieu- en mensenrechtactiviste en schrijver Vandana Shiva komt naar Nederland. Als activist strijdt Vandana Shiva al sinds de jaren 70 voor het behoud van biodiversiteit in de landbouw en tegen kolonialisme en monopolisering. Ze geeft de natuur een stem en stelt vrouwenrechten aan de kaak. Wil je Vandana Shiva ontmoeten en ben je benieuwd naar haar visie op landbouw en voeding, ecologie, vrouwenrechten en sociale rechtvaardigheid? Kom dan op zondagmiddag 2 juni naar De Meerpaal in Dronten voor een inspirerende middag met film en discussie met Vandana Shiva over actuele maatschappelijke vraagstukken als biodiversiteit, gentech, monopolisering, kolonialisme en gender-issues. Onderwerpen die haar al jaren motiveren om wereldwijd de barricades op de te gaan. Let op: de voertaal is deze middag Engels.
Locatie: De Meerpaal, De Rede 80, Dronten
Kaarten: 12,50 euro per ticket. Bestel ze: www.meerpaal.nl/theater/meet-vandana-shiva/
Op 1 juni spreekt Vandana Shiva ook op het congres Seed Matters. Lees meer

 
15 juni, Bennekom:
Samen werken en leren in het bos
10-17 uur

Op zaterdag 15 juni zijn we te gast in het Bennekomse bos dat beheerd wordt door Eduardo Caceres Salgado van het agroecologische Stroomgebied Zuid-Veluwe. Leer hoe de geschiedenis van het land het startpunt kan zijn voor een cultuur van zorg en een territoriale economie die in dienst staan van de gemeenschap en al het leven. Edo neemt ons mee in de agroecologische bos- en landbouwsystemen die hij beheert, waarbij meerjarige en eenjarige gewassen worden gecombineerd. Hij laat bijvoorbeeld zien hoe oergranen in het bos groeien, en hoe je met syntropie meer overvloed kunt creëren. Ook gaan we flink aan de slag in Voedselbos Voedselrijk van buurvrouw en één van de grondleggers van voedselbosbouw in Nederland: Malika Cieremans. Deze dag is een samenwerking tussen onze werkgroep Mycelia van Hoop en de Regeneratie Cooperatie. Lees meer en meld je aan.

 
2 september:
Activisme in de praktijk op agroecologisch land
Ook deze dag wordt mede georganiseerd door onze werkgroep Mycelia van Hoop: activisten laden zich op door hun contact met de aarde op het boerenerf, terwijl de boer zich laaft aan de energie van mensen die gezamenlijk strijden. Gesprek, uitwisseling, dialoog, handen uit de mouwen op een agroecologische plek.  
 
 
4 november:
Boeren en wetenschappers: samen optrekken alstublieft
Voor de agroecologische beweging is helder: boerenkennis en -ervaring is precies evenveel waard als wetenschappelijke kennis. Hoe kunnen we zorgen dat onze gelijkwaardige rollen ook in de praktijk van onderzoek en wetenschap tot uiting komen? Presentatie en goedkeuring van gezamenlijk manifest, werkgroepen, oefening, dialoog, verdieping.