Agroecologische boeren vragen Von der Leyen om eerlijker speelveld

Vandaag spraken agroecologische boeren met de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen.  Het gesprek vond plaats naar aanleiding van de boerenprotesten in Brussel en de recente aankondigingen van de Europese Commissie om het klimaatbeleid te ontmantelen. Leonardo van den Berg sprak met Von der Leyen namens de Europese Coördinatie van La Via Campesina (ECVC) en tevens Toekomstboeren en het Agroecologie Netwerk.

 

Eerlijke prijzen, ook voor jonge boeren

 
Tijdens het overleg maakte Leonardo duidelijk dat milieubeleid belangrijk is om de klimaat- en biodiversiteitscrisis aan te pakken, maar dat deze doelen niet kunnen worden bereikt als boeren geen eerlijk inkomen kunnen verdienen. Daarvoor zijn eerlijke prijzen nodig. Het probleem is dat het voor boeren in de EU onmogelijk is om te concurreren met de mondiale voedselmarkt. Om dit aan te pakken is een duidelijke prijsondergrens nodig die ervoor zorgt dat de prijzen niet onder de productiekosten zakken. 
 
ECVC benadrukt ook het belang van nieuwe en jonge boeren. De meeste boeren die in Brussels de straat opgingen waren jonge boeren, die zich in een benarde positie bevinden. Sommigen zien voor zichzelf zelfs geen toekomst meer in de landbouw. Dit is ook in de cijfers te zien. Sinds 2005 is het aantal boerderijen met 40% gedaald. In 2020 hebben we 9,1 miljoen boeren en de prognose voor 2040 is 3,4 miljoen. Om dit tegen te gaan hebben boeren een fatsoenlijk inkomen nodig met eerlijke prijzen.
Daarnaast moet gewerkt worden aan toegang tot land. Volgens ECVC moet de EU een landrichtlijn lanceren om ervoor te zorgen dat nieuwe en jonge boeren een plek hebben om te werken en bestaan op te bouwen.
 

Brusselse protesten

 
De Europese Coördinatie van La Via Campesina (ECVC) initieerde en leidde de boerenprotesten in Brussels, samen met haar Belgische lidorganisatie FUGEA. ECVC bestaat uit 31 boerenorganisaties uit 21 landen en maakt deel uit La Via Campesina, dat met meer 200 miljoen leden de grootste boerenorganisatie ter wereld is. Binnen Europa is ECVC de enige organisatie die kleine en middelgrote – en daarmee ook de meerderheid van de boeren – vertegenwoordigt; 65% van de boerderijen in Europa kleiner is dan 10 hectare, veel daarvan zijn agroecologisch. 
 
De belangrijkste eis van de protesten is dat boeren een fatsoenlijk bestaan kunnen opbouwen via eerlijke prijzen.  Maar in plaats daarvan kondigde de commissie juist aan om het klimaat- en milieubeleid te gaan ontmantelen. Hierover heeft ECVC een persbericht uitgebracht en samen met IFOAM een brief opgesteld aan de Europese Commissie. Wat volgde was een verzoek van Ursula Von der Leyen voor een overleg. 
 

Geluisterd

 
Over de resultaten van het overleg is met een voorzichtig optimisme gereageerd: “Von der Leyen heeft met aandacht naar onze eisen geluisterd en belooft hier werk van te maken. Maar uit de praktijk weten we dat we druk moeten blijven uitoefenen op de commissie om te zorgen dat dit daadwerkelijk gebeurt”, aldus Leonardo van den Berg.