Agroecologie Netwerk ontvangt delegatie Zapatista’s

Het Agroecologie Netwerk heeft de grote eer om tijdens de Agroecologie Conferentie in oktober een een delegatie van tien Zapatistas te mogen ontvangen. De Zapatistas zijn een grote inspiratie voor vele sociale bewegingen in en buiten Europa. In Chiapas, Mexico hebben ze met veel succes gestreden voor landhervorming, om te zorgen dat land weer in het beheer komt van inheemse volkeren en kleischalige boeren. Ook zijn ze een grote drijfkracht voor vergaande processen van democratisering en verduurzaming in de samenleving.

Nu is een delegatie van meer dan honderd Zapatistas begonnen aan een wereldwijde tour. Tijdens de tour staan ontmoetingen met andere sociale bewegingen centraal. Het doel van deze ontmoetingen is om van elkaar te leren, maar ook om globale netwerken en allianties te vormen in de strijd tegen ongelijkheid, discriminatie, en onrechtvaardigheid.

De Zapatistas zullen aanwezig zijn op de Agroecologie Conferentie, waar de strijd voor een beter bestaan voor boeren en andere gemarginaliseerde groepen wordt besproken in de context van het nieuwe Agroecologisch Netwerk, dat daar gelanceerd wordt.

Meer over de Zapatistas kan je vinden op de website die speciaal is gemaakt voor de tour. Hier delen we alvast hun “Declaratie voor het Leven” :

Part One: A DECLARATION…

FOR LIFE

January 1st, 2021

TO THE PEOPLES OF THE WORLD:

TO PEOPLE FIGHTING IN EUROPE:

BROTHERS, SISTERS AND COMPAÑER@S:

During these previous months, we have established contact between us by various means. We are women, lesbians, gays, bisexuals, transgender, transvestites, transsexuals, intersex, queer and more, men, groups, collectives, associations, organizations, social movements, indigenous peoples, neighbourhood associations, communities and a long etcetera that gives us identity.

We are differentiated and separated by lands, skies, mountains, valleys, steppes, jungles, deserts, oceans, lakes, rivers, streams, lagoons, races, cultures, languages, histories, ages, geographies, sexual and non-sexual identities, roots, borders, forms of organization, social classes, purchasing power, social prestige, fame, popularity, followers, likes, coins, educational level, ways of being, tasks, virtues, defects, pros, cons, buts, howevers, rivalries, enmities, conceptions, arguments, counterarguments, debates, disputes, complaints, accusations, contempts, phobias, philias, praises, repudiations, boos, applauses, divinities, demons, dogmas, heresies, likes, dislikes, ways, and a long etcetera that makes us different and, not infrequently, opposites.

Only very few things unite us:

That we make the pains of the earth our own: violence against women; persecution and contempt of those who are different in their affective, emotional, and sexual identity; annihilation of childhood; genocide against the native peoples; racism; militarism; exploitation; dispossession; the destruction of nature.

The understanding that a system is responsible for these pains. The executioner is an exploitative, patriarchal, pyramidal, racist, thievish and criminal system: capitalism.

The knowledge that it is not possible to reform this system, to educate it, to attenuate it, to soften it, to domesticate it, to humanize it.

The commitment to fight, everywhere and at all times – each and everyone on their own terrain – against this system until we destroy it completely. The survival of humanity depends on the destruction of capitalism. We do not surrender, we do not sell out, and we do not give up.

The certainty that the fight for humanity is global. Just as the ongoing destruction does not recognize borders, nationalities, flags, languages, cultures, races; so the fight for humanity is everywhere, all the time.

The conviction that there are many worlds that live and fight within the world. And that any pretence of homogeneity and hegemony threatens the essence of the human being: freedom. The equality of humanity lies in the respect for difference. In its diversity resides its likeness.

The understanding that what allows us to move forward is not the intention to impose our gaze, our steps, companies, paths and destinations. What allows us to move forward is the listening to and the observation of the Other that, distinct and different, has the same vocation of freedom and justice.

Due to these commonalities, and without abandoning our convictions or ceasing to be who we are, we have agreed:

First.- To carry out meetings, dialogues, exchanges of ideas, experiences, analyses and evaluations among those of us who are committed, from different conceptions and from different areas, to the struggle for life. Afterwards, each one will go their own way, or not. Looking and listening to the Other may or may not help us in our steps. But knowing what is different is also part of our struggle and our endeavour, of our humanity.

Second.- That these meetings and activities take place on the five continents. That, regarding the European continent, they take place in the months of July, August, September and October of the year 2021, with the direct participation of a Mexican delegation integrated by the CNI-CIG, the Frente de Pueblos en Defensa del Agua y de la Tierra de Morelos, Puebla y Tlaxcala, and the EZLN. And, at later dates to be specified, we will support according to our possibilities the encounters to be carried out in Asia, Africa, Oceania and America.

Third.- To invite those who share the same concerns and similar struggles, all honest people and all those belows that rebel and resist in the many corners of the world, to join, contribute, support and participate in these meetings and activities; and to sign and make this statement FOR LIFE their own.

From the bridge of dignity that connects the Europe from Below and on the Left with the mountains of the Mexican Southeast.

We.

Planet Earth.

January 1, 2021

Loop 12 november mee met het landbouwblok bij de klimaatmars in Amsterdam!

Loop 12 november mee met het landbouwblok bij de klimaatmars in Amsterdam! Op 12 november vindt de grote mars voor klimaat en rechtvaardigheid plaats. Daar kan een sterk geluid voor agroecologie natuurlijk niet ontbreken! Hoewel boeren al jaren de effecten van klimaatverandering voelen zetten ze zich dag in, dag uit in voor gezonde voeding, levende […]

Read More

De *beweging staat op

Verandering komt niet uit de politiek. Verandering komt uit de maatschappij. Als sociale bewegingen slaan we daarom de handen ineen. De klimaatcrisis, woningnood, ecologische uitputting, extreme armoede en ongelijkheid, een afgebroken publieke sector, racisme, discriminatie en vreemdelingenhaat; Nederland wordt geraakt door een clusterfuck aan door de politiek veroorzaakte crises. Als sociale bewegingen slaan we daarom […]

Read More

Verzet tegen de greenwashing van regeneratieve landbouw

Op 6 en 7 september 2023 organiseren agromultinationals voor het tweede jaar op rij een grote industriële bedrijfsstop over regeneratieve landbouw. Die vindt plaats in Amsterdam. Op die top gaat het echter om het versterken van industriële voedselproductie en niet om een omslag naar democratische, ecologische landbouw. Vanuit de agroecologie-beweging in Nederland organiseren we daarom […]

Read More