Houd ons voedsel gentechvrij

Er is een online petitie gelanceerd om ons voedsel vrij van genetische manipulatie te houden. Jouw stem telt ook!

Als de huidige plannen van de Europese Commissie doorgaan, zullen op korte termijn de regels met betrekking tot nieuwe veredelingstechnieken gaan veranderen. Dit houdt dan in dat CRISPR-Cas, een vorm van genetische modificatie waarmee je DNA kunt aanpassen, straks ongemerkt aanwezig kan zijn in de producten die we kopen.

Deze verandering raakt iedereen, maar heeft met name negatieve gevolgen voor agroecologische en biologische boeren, aangezien de techniek niet in het voedsel te traceren is. Daardoor kunnen zij niet meer garanderen dat hun ecologisch geteelde producten vrij zijn van genetische modificatie. Om het recht op keuzevrijheid voor boeren en consumenten te beschermen, is de Biowinkelvereniging samen met anderen een actie gestart.

Wat kunnen we doen?

Om deze petitie kracht bij te zetten, liggen er 150.000 ansichtkaarten in biologische winkels en markten, gericht aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Piet Adema, met het verzoek om zich actief in te zetten voor het behoud van de vrijheid om te kiezen voor voedsel zonder genetische modificaties.


Dit kun je doen:

  1. Haal de ansichtkaart bij je biologische winkel en stuur hem naar minister Adema.
  2. Teken de online petitie: hoe meer handtekening er al staan, hoe sneller anderen ook geneigd zijn om te tekenen. Er zijn 40.000 handtekeningen nodig om het onderwerp op de politieke agenda te krijgen.
  3. Deel dit nieuws en roep anderen op om ook te tekenen.

Wat zou de wetswijziging betekenen voor gewone burgers?

Consumenten zullen niet langer de mogelijkheid hebben te kiezen voor voedsel zonder genetische modificaties. Het gebruik van gentechnieken hoeft in het huidige wetsvoorstel namelijk niet vermeld te worden op etiketten, waardoor er totaal niet meer te achterhalen is of er geknutseld is met je eten.

Bovendien is het heel waarschijnlijk dat alle producten gemaakt met gentechnologie gepatenteerd zullen worden, zoals dat nu ook al gebeurt. Ook natuurlijke eigenschappen die vrij in de natuur voorkomen, kunnen door middel van CRISP-Cas worden nagemaakt en daardoor worden gepatenteerd. Zo komt de macht over het hele voedselsysteem in handen van een klein aantal grote bedrijven.

Wij geloven niet dat de oplossing van de problemen met ons voedsel ligt in het knippen van een paar genen. In plaats daarvan moeten we het hele systeem veranderen, waarbij diversiteit, bodemgezondheid en rechtvaardigheid voorop moeten staan.

Annemarie Kruize, Sales Manager bij De Bolster, legt uit: “Als we nu deze nieuwe technieken toelaten, kunnen we straks niet meer terug. Met landbouwgif kan je nog altijd stoppen door het simpelweg niet meer te gebruiken, maar als geknutselde genen vrij in de natuur terechtkomen is dat onomkeerbaar. Wij als biologische sector laten zien dat het anders kan, en dat doen we al meer dan 25 jaar, zonder aan infusen van kunstmest en landbouwgif te hoeven hangen om in leven te blijven. Omdat we dit in samenwerking doen met de natuur. Eén van de voorbeelden die tot nu toe genoemd wordt als reden waarom CRISPR-Cas nodig zou zijn, is tegen de ziekte Phytophthora in aardappelen. Deze resistentie is echter al lang beschikbaar door middel van klassieke veredeling. De biologische sector is hier juist een voorloper geweest in de veredeling, omdat we geen chemische middelen gebruiken om deze schimmel te bestrijden.”

“Als het voorstel wordt goedgekeurd, wordt het heel lastig voor bedrijven als De Bolster om verder te veredelen. Laten we ervoor zorgen dat we in de toekomst kunnen blijven werken aan een divers aanbod van rassen voor de biologische landbouw. Vrij van gentechnieken; vrij van patenten; vrij van de macht die multinationals hebben over onze voedselvoorziening. Dit is van belang voor de volgende generaties en voor een gezonde planeet. Het gaat over eten, onze primaire levensbehoefte. Dat kunnen en mogen we niet uit handen geven.”